Co w nutach gra – cytron i yuzu

W naszym cyklu przedstawiliśmy już kilka tak niecodziennych nut zapachowych, że te przedstawiane dzisiaj wydają się niezbyt zaskakujące. To prawda, obie występują dosyć często we współczesnych perfumach, natomiast cytrusy te są jednak niezbyt popularne w Polsce, dlatego postanowiliśmy nieco je Wam przybliżyć.

Cytron (zwany z francuska cedrat, istnieje wiele zapachów z tym wyrazem w nazwie) to jeden z najstarszych cytrusów, wywodzi się od niego wiele innych, w tym na przykład cytryna. W perfumiarstwie używa się najbardziej aromatycznej odmiany fingered, której owoce jak sama nazwa wskazuje przypominają kształtem ludzkie palce. Rosną w gronach, które przypominają z kolei wielopalczaste dłonie (stąd one z kolei bywają nazywane „Dłońmi/Rękami Buddy” albo „Mackami ośmiornicy”). Ich pochodzenie to Daleki Wschód (Indie, Chiny, Japonia), natomiast już od wielu wieków owoce te były powszechnie uprawiane w basenie Morza Śródziemnego. Podobno ze Wschodu miał go przywieźć już Aleksander Wielki. Szybko owoc ten zyskał popularność również wśród Żydów i Persów. W kuchni używany jest przede wszystkim w Chinach, ale również we Francji czy we Włoszech. Ich walory smakowe są zbliżone do cytryny, natomiast wiele odmian, w tym właśnie „Ręce Buddy” mają niewiele miąższu, stąd pozyskiwanie soku nie ma sensu. Za to ich skórka jest bardzo aromatyczna i świetnie nadaje się do kandyzowana bądź do wykorzystania jako składnik potpourri czy właśnie perfum. Ponadto bywa ona używana w medycynie.
Yuzu to druga ciekawa odmiana cytrusa, tym razem pochodząca z Japonii i powszechnie tam stosowana, zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Z wyglądu yuzu wygląda niepozornie, a nawet zupełnie nieatrakcyjnie – osoba, która widzi je po raz pierwszy może wziąć je za niewielkie, lekko wyschnięte i spłaszczone grejpfruty. Podobnie jak w przypadku cytrona, to skórka owocu jest najczęściej używaną jego częścią. Suszy się ją, proszkuje, zalewa miodem, fermentuje – sposobów na jej wykorzystania jest wiele, co świadczy o jej dużej popularności. Yuzu dodaje się w Japonii do absolutnie wszystkiego: herbaty, deserów, dżemów, zup, mięs, ryb, sałatek, marynat, win i innych napojów alkoholowych. Jednym z zastosowań yuzu jest używanie go do kąpieli. Wrzuca się pokrojone w plasterki owoce do wanny z wrzącą wodą, a taka kąpiel doskonale relaksuje ciało, pielęgnuje skórę i w dodatku oczyszcza drogi oddechowe za sprawą olejków eterycznych zawartych w skórce owocu. W przemyśle perfumiarskim oprócz skórki używa się również kwiatów o przyjemnym, słodkawym zapachu.
Popularne zapachy z nutą cytronu:
Lalique Pour Homme Equus
Atelier Cologne Cedrat Emigrant
Mugler Alien
Annick Goutal Eau d’Hadrien
Comme des Garçons Blue Cedrat
Dolce&Gabbana Light Blue Women
Issey Miyake L’Eau D’Issey
Jimmy Choo Man Ice
Prada Luna Rossa Eau Sport
Burberry The Beat For Men
Ralph Lauren Polo Ultra Blue
Bvlgari Mon Jasmin Noir
CK One Summer 2017
Annick Goutal Nuit Etoilée
Montale Aoud Ever
Versace Yellow Diamond Intense
Azzaro Solarissimo Marettimo
Majda Bekkali Fusion Sacrée Obscur
Moschino Cheap and Chic Stars

Popularne zapachy z nutą yuzu:
Issey Miyake L’Eau D’Issey Pour Homme
Kenzo L’Eau Par
Kenzo Pour Homme
Versace Bright Crystal
Karl Lagerfeld Fleur de Pecher
Elizabeth Garden Green Tea Yuzu
Mexx Fly High Woman
Loewe 7 Sport
Trussardi Donna
Burberry Brit Sheer
Paco Rabanne Invictus Aqua
Cartier Eau de Cartier
Cartier Eau de Cartier Concentrée

Odwiedźcie nas na naszych social mediach i stronie internetowej!
Youtube: Pachnidelko – Youtube
Instagram: https://www.instagram.com/pachnidelko/
Facebook: https://www.facebook.com/pachnidelko/
WWW:  https://www.pachnidelko.pl/